Thuiswerken?
Dit zijn de 4 belangrijkste consequenties voor iedere HR-professional
… en dit is hoe je ermee dealt
Onrust. Onzekerheid. Ongeloof. Vanwege het coronavirus zitten we ineens allemaal thuis. Nou ja, bijna allemaal. We proberen zoveel mogelijk ‘gewoon’ door te werken, terwijl de situatie allesbehalve gewoon is. Ondanks alle tegenslag - of misschien juist dankzij alle tegenslag - zijn we innovatiever, creatiever en meer verbonden dan ooit. Ook op HR-gebied staat de wereld behoorlijk op zijn kop, want hoe zorg je ervoor dat je thuiswerkende medewerkers productief, gemotiveerd en betrokken blijven?
De 4 vraagtekens van iedere HR-professional
Iedereen worstelt dus met zijn eigen problemen, maar nu we een paar weken intensief in gesprek zijn met onze klanten, kunnen we vier hoofdonderwerpen definiëren. Vier thema’s die iedere HR-professional momenteel bezighouden. Vier gebieden waarop we veel van elkaar kunnen leren zolang we kennis en ervaringen blijven uitwisselen.
Communiceren en samenwerken op afstand
Een van de grootste obstakels wanneer je werknemers niet fysiek bij elkaar zitten: hoe blijven ze met elkaar in verbinding en hoe communiceren ze? Een snelle vraag aan een naaste collega wordt ineens een stuk lastiger, net zoals het wekelijks teamoverleg. En hoe blijven ze in gesprek met klanten en leveranciers als een bezoek uit den boze is? Wij hebben een aantal middelen die je collega’s een aardig eindje op weg helpen:
In januari van dit jaar publiceerden we de training Online (samen)werken, niet wetende dat het een paar maanden later zo’n actueel onderwerp zou zijn en de meest gevolgde training zou worden. Met name de How-to in les 2 - die het GRPI-model behandelt - wordt vaak geraadpleegd. Met dit model neem je de doelen, rollen, processen en onderlinge relaties van je team onder de loep. Juist nu is dat belangrijk, want als je geïsoleerd van elkaar werkt, moet het kraakhelder zijn wat je met elkaar hebt afgesproken.
Samenwerking en overleg vindt nu dus vrijwel volledig online plaats. Hierdoor neemt het werken in de cloud met Office 365 een vlucht. De training Overstappen naar Office 365 leert je medewerkers onder andere hoe ze tegelijk aan hetzelfde bestand kunnen werken en bestanden kunnen delen en opslaan (vooral de Taakstappen in Les 3 en 4 zijn daarvoor nuttig).
Een veelgebruikt onderdeel van Office 365 is de app Microsoft Teams. In de training Overstappen naar Office 365 wordt Teams kort behandeld, maar een volledige training over dit specifieke communicatie- en samenwerkingsplatform hebben we (nog) niet. Daarom vroegen we onze content developer en Microsoft-goeroe Luit om een handleiding voor Microsoft Teams te schrijven.
Ook nu je thuis werkt, kun je de gevoelsmatige afstand tussen jezelf en je collega's zo klein mogelijk houden. 'Perceived Proximity' noemen we dat. In deze video leggen we je uit hoe dat werkt.
Productief thuiswerken
Het fenomeen thuiswerken won de laatste jaren enorm aan populariteit, maar onderzoekers zijn er nog steeds niet over uit of je thuis productiever bent of juist niet. Winnen de voordelen (geen woon-werkverkeer, betere focus, geen ellenlange vergaderingen, geen prietpraat bij de koffieautomaat) het van de nadelen (weinig overleg met collega’s, een groot appèl op je zelfdiscipline, afleiding door partner, kinderen of klusjes in huis)?
Nu de meesten verplicht thuiswerken, roept het opnieuw de vraag op: hoe zorg je als HR-professional ervoor dat je medewerkers zich betrokken en productief blijven voelen? Een aantal van onze trainingen kunnen je daarbij helpen:
In de training Grip op je leven, rust in je hoofd (les 4, FaceTime) vertelt David Allen - bekend van de ‘Getting Things Done’-methodiek - dat we de meeste vormen van afleiding zelf creëren. Zijn advies? Focus je volledig op één taak. Oogkleppen op, telefoon uit en gaan! Ook nuttig: les 3 (Explained en de Go-opdracht) van de training Timemanagement, waarin de simpele maar efficiënte Pomodoro-techniek behandeld wordt.
Je medewerkers zullen ervaren dat het een karrenvracht aan energie kost om werk en gezin op dezelfde plek draaiende te houden. Omdat je op geen enkel vlak wilt verzaken, doe je alles in de vijfde versnelling. Terwijl het juist goed is om even terug te schakelen of de motor even helemaal af te zetten. Want grip op je energie geeft grip op je emoties, focus en gezondheid: de onmisbare factoren om goed te kunnen blijven functioneren. Tip: zet een wekker om in de zogeheten ‘breinherstelmodus’ te komen. In de training Vergeet je brein niet (les 4, Magazine) leren je medewerkers hoe je dat doet zonder dat het je werk of je gezinsleven negatief beïnvloedt.
We noemden het net al even: focus. Je zult regelmatig van je collega’s de vraag krijgen hoe ze zich thuis, temidden van een stapel afwas, krijsende kinderen en een grasmaaiende buurman, in hemelsnaam moeten focussen. Eerder publiceerden we al wat adviezen hoe om te gaan met de kinderen, maar ook in onze trainingen vind je veel tips. Bijvoorbeeld Grip op je leven, rust in je hoofd (les 3, Magazine), Timemanagement (les 2, Go-opdracht en Explained) en Stick to the plan (les 1, QuickScan en les 2, Fast Forward).
Gezondheid en positiviteit
En dan is er nog het gezondheidsaspect. Jouw medewerkers zitten van de ene op de andere dag binnen. Sociale contacten zijn plots tot een minimum beperkt, feesten, festivals en evenementen zijn afgelast en sportscholen en winkels blijven dicht. Voor de een liggen verveling en sociale isolatie op de loer, voor de ander de stress van de combinatie werk-gezin. En hoe blijf je voldoende in beweging als je in een studiootje op vier hoog woont?
In deze tijd is het extra lastig om vitaal en positief te blijven. Hoe stimuleer je je collega’s om steeds weer het beste uit de dag te halen? Om te blijven bewegen, voldoende rust te pakken en elkaar regelmatig op te beuren? Goed nieuws: in de categorie Persoonlijke kracht vind je een breed scala aan vitaliteits- en positiviteitstrainingen. Leg je collega’s het volgende stappenplan voor:
Stap 1. Thuiswerken begint met een ergonomische thuiswerkplek. In de training Vitaliteit (les 4, Magazine) lees je hoe je rug-, schouder- en nekklachten voorkomt.
Stap 2. Zorg voor structuur. Begin de dag zoals je altijd doet: kleed je aan, breng je haar in model en zeg de kinderen gedag. Want vandaag is een werkdag zoals alle andere.
Stap 3. Neem af en toe pauze en gebruik die bij voorkeur om even te bewegen. De training Lekker in je vel leert je hoe je de balans vindt. Lees vooral het Magazine in les 2, over beweging, ontspanning en je hoofd leegmaken.
Stap 4. Slaap! Een open deur misschien, maar het begint allemaal met voldoende slaap. Het voelt nu soms alsof je vakantie hebt en daardoor ben je geneigd laat naar bed te gaan, maar zorg dat je aan je uren slaap komt. Misschien kun je zelfs wat meer slapen omdat je sociale leven op een lager pitje staat. Verbeter je nachtrust met de training De kracht van slaap.
Stap 5. Blijf positief. Probeer zoveel mogelijk de voordelen van deze situatie te zien en gun het jezelf leuke dingen te doen. Hulp daarbij nodig? Bekijk de trainingen Optimisme voor beginners en Doen waar je blij van wordt.
Stap 6. Eet gezond. Ook weer een inkoppertje, maar o zo belangrijk. Natuurlijk mag je best een keertje de knakworsten op het vuur zetten, maar je hebt nu juist de tijd om uitgebreid en gezond voor jezelf te koken. In de training Vitaliteit (Les 2) lees je alles over de Schijf van Vijf en de voedselvoorschriften.
Stap 7. Leef met aandacht! Een van onze best beoordeelde titels is de training Mindfulness. Niet heel verrassend, want wanneer je mindful bent, pieker je minder, heb je minder stress en ben je productiever. In het Magazine van les 1 staan 6 kleine stapjes die je vandaag al kunt zetten om met mindfulness aan de slag te gaan.
Thuis werken aan je persoonlijke groei
“Is dit wel het juiste moment?” Een handjevol klanten vroeg zich vorige week - terecht - af hoe het bij de medewerkers zou overkomen als je nu aandringt op persoonlijke ontwikkeling. Zijn we onze mensen dan niet aan het overbelasten, was de twijfel. Inderdaad, een verpleegkundige op de IC heeft voorlopig wel wat anders aan het hoofd, maar veel werkende Nederlanders zitten momenteel ‘werkloos’ thuis. En anderen zijn op zoek naar manieren om deze vreemde situatie het hoofd te bieden. Het hangt natuurlijk af van de toon en de manier waarop je het brengt, maar veel van onze klanten promoten juist nu de GoodHabitz-trainingen.
Dat medewerkers deze periode aangrijpen om aan hun persoonlijke groei te werken, is niet alleen de vurige wens van iedere HR-professional. Het is de realiteit! De trainingsactiviteit op onze website is hoger dan ooit tevoren: dagelijks worden er ruim 30.000 lessen gevolgd. Zo breng je GoodHabitz en onze trainingen vrijblijvend en ongedwongen bij je medewerkers onder de aandacht:
Jij weet natuurlijk niet waar de behoefte bij je medewerkers ligt. En soms weten ze dat zelf ook niet precies. Daarom is er de GoodScan, de laagdrempelige zelftest waarmee je medewerkers ontdekken waar hun kwaliteiten en groeimogelijkheden liggen en welke trainingen ze op het lijf geschreven zijn. Meer weten? Lees dit artikel.
Je hoort de wat oudere medewerkers weleens zeggen dat ze het leren verleerd zijn. Onzin! Overtuig ze van het cliché dat je nooit te oud bent om te leren met de training Leren leren. Ze zullen al snel begrijpen dat het alles met je motivatie en mindset te maken heeft en niets met je leeftijd.
Is de drempel om iets nieuws te leren te hoog? Adviseer dan de training Test jezelf. Die behandelt namelijk een onderwerp waar je al aardig in thuis bent: jezelf. In deze training ontdekken je medewerkers wie ze zijn, wat ze drijft en waar hun kwaliteiten en verbeterpunten liggen. Een prachtig opstapje naar de volgende training!